Özet Metin
Bu çalışmada, kavun (Cucumis melo cv. Kırkağaç ve Hasanbey) tohumlarının çimlenme yüzdesi ve çimlenme sonrası fide büyümesi üzerine ceviz meyve kabuklarının etkisi araştırılmıştır. Özütler, ceviz meyve kabuklarından homojenizasyon ve santrifüjleme yöntemleriyle elde edilmiştir. Kavun tohumları 25 °C de çimlendirilmiştir. Tohumların çimlenme oranları, fidelerin uzunluk ve kuru ağırlıkları çimlenmenin 10. gününde belirlenmiştir. Sonuçlar, ceviz meyve kabuğu özütlerinin kavun tohumlarının çimlenme yüzdeleri üzerine önemli bir etkisi olmadığını göstermiştir. Fakat genelde 1/4 oranında seyreltilmiş ceviz meyve kabuğu özütleri, kavun fidelerinin kök ve gövdelerinin uzamasını artırırken, saf ve 1/8 oranında seyreltilmiş özütler ise kök ve gövde uzamasını önemli derecede azaltmıştır. Ceviz meyve kabuğu özütleri, kavunda kök ve gövde kuru ağırlığını kök ve gövde uzamasına benzer şekilde etkilemişlerdir. Ceviz meyve kabuğu özütlerinin Kırkağaç ve Hasanbey kavun çeşitleri üzerine etkileri arasında önemli fark görülmemiştir
Anahtar Kelimeler
Özet Metin
Effects of juglone on seedling growth of cucumber (Cucumis sativus cv. Beith Alpha) with respect to physiological and anatomical parameters were investigated. Growth parameters (seedling elongation, fresh and dry weights) were reduced by 1 mM juglone. At the same time, juglone decreased xylem vessel and bundle radius of stem, and number and length of stomata of the cotyledons. But increases in thickness of the cotyledon mesophyll were found. In addition, juglone caused to decrease in protein and chlorophyll content and catecholase and tyrosinase activities. Growth inhibitory effect of juglone was discussed to be related to reduce in anatomic structures such as xylem vessel and stomata rather than the chlorophyll content and the enzyme activities.
Anahtar Kelimeler
Özet Metin
Effects of juglone on seedling growth of cucumber (Cucumis sativus cv. Beith Alpha) with respect to physiological and anatomical parameters were investigated. Growth parameters (seedling elongation, fresh and dry weights) were reduced by 1 mM juglone. At the same time, juglone decreased xylem vessel and bundle radius of stem, and number and length of stomata of the cotyledons. But increases in thickness of the cotyledon mesophyll were found. In addition, juglone caused to decrease in protein and chlorophyll content and catecholase and tyrosinase activities. Growth inhibitory effect of juglone was discussed to be related to reduce in anatomic structures such as xylem vessel and stomata rather than the chlorophyll content and the enzyme activities.
Anahtar Kelimeler