2021 - 2022
Gerçekleştirilecek olan proje ile, elektrospinning yöntemi kullanılarak üç farklı biyopolimer başlangıç ham maddesi kullanılarak nanofiberlerin hazırlanması, üretilen nanofiberlerin karakterizasyonu (SEM, FT-IR, XRD vb.,) ve antimikrobiyal aktivite, antibakteriyal aktivite gibi uygulama alanlarının araştırılması hedeflenmektedir.
Belirtilen hedef doğrultusunda, maydanoz (Petroselinum crispum), kinoa (Chenopodium quinoa) tohumu ve chia (Salvia hispanica) tohumu olmak üzere biyolojik örneklerden elde edilen biyopolimerlerin nanofiberleri elektrospinning tekniğiyle üretilmesi planlanmaktadır. Deneysel çalışmalarda elektrospinning yöntemi esnasında uygulanan elektrik potansiyeli, çözelti akış hızı, toplayıcı ile besleme ünitesi arası mesafe vb. işlem parametreleri olarak incelenecektir. Bunun yanında kullanılan çözeltilerin vizkozitesi fiber morfolojisine etkileri de araştırılacaktır.