İmalat Mühendisliği Öğrencilerinin Tasarlayıp Ürettikleri Küçük Ölçekli Rüzgar Türbini (1. Bölüm) Geri

08 Haziran 2017 | 1834 defa görüntülendi

İmalat Mühendisliği öğrencilerinden, A. Emin Yıldırım, A. Faruk Saçar, Faruk Akyüz, Mustafa Ay ve M. Oktay Özkaya yürüttüğüm "Bitirme Projesi" dersinde Küçük ölçekli rüzgar türbini tasarlayıp üretmişlerdir. Çalışmada dört kanatlı bir rüzgâr türbininin tasarımı ve imalatı gerçekleştirilmiştir. Türbin gücü ve diğer türbin elemanlarının hesaplamaları gerçekleştirilmiştir. Tasarım hesaplamalarında kanat boyu belirlenip güç ve kanat hesaplamaları gerçekleştirilmiştir. Kanat imalatında cam elyaf kullanılarak kompozit yapı elde edilmiştir. İçi boş olarak imal edilen kanat yarımlarını birleştirdikten sonra mukavemet ve hafiflik için kanat içi poliüretan köpükle dolduruldu. Kanatların uygun pitch açısıyla bağlanabilmesi için özel açılı rotor üretildi. Rüzgâr türbininin rüzgârda en verimli şekilde yararlanması kanatların rüzgâra dik konuma gelmesi gerekir. Türbin ağırlık merkezine düzlemsel rulman ile montaj edilmiş ve uygun boyutta kuyruk üretilerek türbinin kule ekseninde serbest dönmesi sağlanmıştır.