2022 - 2024
Kütahya Porselen’de gerçekleştirilmesi hedeflenen çalışmanın amacı, talepleri karşılamak için ürünleri seterlere en uygun şekilde yerleştirerek bir optimizasyon çalışması yapmaktır. Bu amaç doğrultusunda Kütahya Porselen’de gözlemlenmiş olan işletme içi iyileştirmeler arasında maliyeti en aza indirecek ve verimliliği en fazla arttıracak olan alanın Sırlama Ünitesi olduğu gözlemlenmiştir.
Sırlama ünitesinde yer alan fırın araçlarının üzerinde yer alan seterlere ürünlerin yerleşimini ele alarak bir optimizasyon çalışması yapılması hedeflenmektedir. İşletmenin siparişleri karşılamak adına yaptığı planlamalarda kilit noktası konumunda olan, ürünlerin fırın aracına yerleşimi, genetik algoritma ile çözülüp sonucu farklı bir metasezgisel algoritma ile karşılaştırılacaktır.
Problemin başlangıcında en fazla talep edilen ürünler ABC analizi ile belirlenecek ve belirli bir periyot için model kurulacaktır. ABC analizi yönteminde ürünler aynı önem derecesine göre değerlendirilmeyip belirli kriterler doğrultusunda farklı değerler alacaklardır. Böylelikle ürünler en fazla talep edilmesi açısından önem derecelerine göre sınıflandırılacaklardır. Bu sınıflandırmadan sadece belirli sayıda ürün alınacak ve model buna göre oluşturulacaktır.
Sırlama ünitesindeki fırın aracında işletme tarafından kullanılan seter yerleşimi kullanılarak seterlere yerleştirilecek olan ürünlerin kısıtları belirlenecektir. ABC analizi sonucunda elde edilen bilgilere göre her ürün çeşidi için üç ürün modeli belirlenecek ve bunların ölçüleri dikkate alınarak seterlere yerleşim kısıtları ele alınacaktır. Bu kısıtlar iki farklı geometrik şekle ve ölçülere sahip seterler için oluşturulacaktır. Bu seterler farklı geometrik şekillere sahip olmanın yanı sıra farklı uzunlara ve farklı kat aralıklarına da sahiptir. Bu nedenle yerleştirilecek olan ürünlerin en, boy, derinlik gibi özelikleri dikkate alınacaktır.
Belirlenen amaçlar doğrultusunda yapılacak olan bu çalışma sonucunda, işletmenin sırlama ünitesindeki maliyeti en aza indirgenerek doğru bir planlama ile işletmenin karı maksimize edilecektir. Fırın aracı yerleşimi en iyi şekilde yapılarak zaman ve kaliteden oluşan kayıpların önüne geçilecektir. Ürün eksikliği ve üretim hatası gibi durumlar engellenerek satış devamlılığı sağlanacak ve böylece talep kaybı da engellenecektir. Ayrıca bir programlama dili ile kodlanacak problemin çözümü için kullanıcı dostu ara yüze sahip bir karar destek sistemi tasarlanacaktır.
Bu çalışmanın başarılı bir şekilde tamamlanması sonucunda, Ulusal/Uluslararası bir dergiye, makale veya bildiri olarak gönderilmesi ve Ulusal/Uluslararası bir konferansta sunulması planlanmaktadır. Bununla beraber proje ekibinde yer alan kişiler ilerleyen yıllarda yüksek lisans yapmayı planladıkları için öğrenecekleri bu yöntem ve deneyimleri yüksek lisans tezlerinde geliştirmeyi ve kullanmayı hedeflemektedirler.