Özet Metin
Bu çalışmanın amacı, bireylerin beş faktör kişilik özellikleri ile finansal risk toleransları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu kapsamda, Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde üçüncü ve dördüncü sınıflarda okuyan öğrencilerden anket tekniği kullanılarak veri toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve hiyerarşik regresyon analizi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, demografik özelliklerden cinsiyet, gelir ve bölüm değişkenlerine göre katılımcıların finansal risk toleransı düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığın olduğu ve beş faktör kişilik özelliklerinden deneyime açıklık boyutu ile finansal risk toleransı arasında anlamlı ve pozitif bir ilişkinin olduğu bulgularına ulaşılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Risk, Finansal Risk Toleransı, Kişilik Özellikleri
Özet Metin
Yaşanan küreselleşmenin etkisiyle ülkeler arasında karşılıklı yatırım yapma, sermaye piyasalarında faaliyet gösterme ve şirket birleşmeleri gibi ekonomik faaliyetler giderek artmaktadır. Bu gelişmelerden dolayı, muhasebe açısından şeffaflığın, bütünlüğün ve uluslararası birliğin sağlanması için ortak bir muhasebe diline ihtiyaç duyulmuştur.Bu amaçla,1973 yılında Avustralya-Sydney’de Uluslararası Muhasebe Standartları Komitesi (IASC) kurulmuş ve bu komite tarafından Uluslararası Muhasebe Standartları/Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UMS/UFRS) yayınlanmaya başlamıştır. Türkiye’de 2005 yılından itibaren halka açık şirketlerde uygulanmak üzere, Türkiye Muhasebe Standartları/Türkiye Finansal Raporlama Standartları (TMS/TFRS) yayınlanmıştır. 01.07.2012 tarihinde çıkarılan Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) ile tüm işletmelerde TMS/TFRS’nin uygulanması 01.01.2014 tarihinde zorunlu hale getirilmiş ancak 26.08.2014 tarihinde Türkiye Muhasebe Standartlarını (TMS/TFRS’leri) uygulayacak şirketlerin kapsamında daraltmaya gidilmiştir. Bu çalışmada, giderek önemi artan TMS/TFRS’ye Türkiye’de muhasebe alanında eğitim veren üniversitelerde ne derece önem verildiği analiz edilmiş ve Balıkesir Üniversitesi İ.İ.B.F. İşletme bölümü öğrencilerine TMS/TFRS farkındalık düzeyini tespit etmek amacıyla bir anket çalışması yapılmıştır.Anket verilerinden elde edilen sonuçlara göre birinci ve ikinci öğretim farklılığı, iş/staj tecrübesi, bölüm tercihi ile muhasebe standartlarını algılamaları açısından anlamlı bir fark bulunmazken, ticaret meslek lisesi olma durumu, meslek seçimi, muhasebeye olan ilgi düzeyi, cinsiyet, not ortalaması, TMS’nin zorunlu ders olması ile muhasebe standartlarını algılamaları açısından anlamlı farklar ortaya çıkmıştır.
Anahtar Kelimeler
Muhasebe Eğitimi, TMS/TFRS Eğitimi, TMS/TFRS Farkındalığı
Özet Metin
Günümüzde öğrenci ve iş dünyası arasında önemli bir köprü görevini üstlenen üniversite kariyer merkezleri öğrencilerin kendilerini tanımalarına, kendilerine uygun meslekleri seçmelerine ve mesleki hayatlarında başarıyı yakalamalarına yönelik fırsatlar sunmaktadır. Ancak bu sürecin başarısı öğrencilerin konuya bakış açılarının ve bu merkezlerden beklentilerinin bilinmesi ve değerlendirilmesini gerektirmektedir. Çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinin iş yaşamına hazırlanmasında üniversite kariyer merkezlerinin rolünü açıklamak ve öğrencilerin bu merkezlerden beklentilerinin neler olduğunu belirlemeye çalışmaktır. Bu amaç doğrultusunda Balıkesir Üniversitesi Kariyer Geliştirme, Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından bir ―Kariyer Beklenti Anketi‖ hazırlanarak Balıkesir Üniversitesi öğrencilerine uygulanmış ve sonuçlar SPSS ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda program türü, sınıf düzeyi, öğrenim türü, cinsiyet, öğrencilerin hayalini kurdukları bölümde okumaları ve bölümde zorunlu staj olması ile kariyer merkezinden kariyer beklentileri açısından anlamlı farklar ortaya çıkmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kariyer, Kariyer Merkezi, Kariyer Planlama
Özet Metin
Bu çalışmanın amacı, BIST‘te yer alan ve BIST 100 Endeksinde işlem gören işletmelerin sermaye yapılarının belirlenmesinde dengeleme teorisinin geçerliliğini test etmektir. Çalışmanın birinci bölümünde sermaye yapısı kavramları, İkinci bölümünde sermaye yapısı teorileri açıklanmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde sermaye yapısını etkileyen firmaya özgü değişkenler ele alınmıştır. Çalışmanın dördüncü ve son bölümünde ise BIST 100 endeksinde bulunan işletmelerin 2009- 2016 yılları arasındaki verileri, istatistiksel bir paket programı kullanılarak panel veri analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda, BIST 100‟de işlem gören işletmelerin sermaye yapılarının belirlenmesinde dengeleme teorisinin kısmen geçerli olduğu ve işletmelerin sermaye yapılarını belirlerken kısmen bu teoriye göre hareket ettikleri sonucuna ulaşılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Sermaye Yapısı, Dengeleme Teorisi, Panel Veri Analizi