1-7 Mart yurdumuzda deprem haftası olarak belirlenmiştir. Deprem bilinçli bireyler ve deprem dirençli kentler için lütfen aşağıdaki bilgileri hayatımıza uygulamaya çalışalım...
- Yeni yerleşim alanları belirlenirken zayıf zemin özelliği taşıyan alanlar iskana açılmamalıdır.
- Yapılar kaliteli mühendislik hizmetleri aldıktan sonra inşa edilmelidir.
- Yüksek riskli alanlardan (aşırı eğimli, alüvyon, su tablasının yüzeye yakın olduğu yerler vb) mümkün ise kaçınılmalıdır
- Riskli zeminlerde inşa edilmiş mevcut binalardan başlayarak mümkünse tüm yapıların deprem dayanımları tespit edilmelidir.
- İhtiyacı olan binaların ise deprem dayanıklılıkları artırılmalıdır. Ya da gerekiyorsa yıkılmalıdır.
- Yapılar, en azından sigortalanarak maddi kayıpların azaltılmasına katkı sağlanmalıdır.
- Mekanlarda eşyalar sabitlenerek deprem anına hazırlanmalıdır. Mümkün değil ise risk azaltıcı önlemler alınmalıdır.
- Otomatik sistemler yardımıyla gaz, elektrik ve su tesisatları önlemli hale getirilmelidir.
- Bina giriş çıkış güzergahlarında, eşyalar (bisiklet, bebek arabası vb) kaldırılmalıdır (hızlı ve güvenli tahliye için) ve elektrik kesintileri düşünülerek otomatik aydınlatmaları sağlanmalıdır.
- Deprem olmadan, gün içerisinde sıkça bulunduğumuz mekanlarda (okul, işyeri, ev, restoran vb) yaşam üçgeni benzeri güvenli noktalar belirlenmeli ve deprem anında buralarda çök-kapan-tutun uygulanmalıdır.
- Toplanma alanlarına gitmeden öncesi için, iletişim tercihleri ve buluşma mekanları belirlenmeli ve deprem sonrası soğukkanlılıkla devreye alınmalıdır.
- Önemli bazı evrakların (kimlik kartları, tapu, sigorta belgeleri, sağlık karnesi, diplomalar, pasaport, banka cüzdanı vb.) kopyaları hazırlanarak mümkünse farklı mekanlarda tutulmalı, hatta bölge dışı bağlantı kişisinde bulunmalıdır.