T.C.
DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ
SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ
İşletme (Muhasebe Finansman) Yüksek Lisans Programı
MALİYET VE YÖNETİM MUHASEBESİ UYGULAMALARI DERSİ
DERSİN İÇERİĞİ-İŞLENME VE DEĞERLENDİRME ESASLARI
A-AMAÇ: Maliyet ve Yönetim Muhasebesine ilişkin konuların incelenmesidir.
B-KAPSAM: Ders aşağıdaki konuları kapsamaktadır.
i-Maliyet Kavramı ve Maliyet Türleri
ii-Üretim Maliyetleri
* DHM ve Malzeme
* DİŞ Mal.
* GÜG
iii- Üretimin Niteliğine Göre Maliyet Sistemleri
* Sipariş
* Safha
* Safha + sipariş
iv- Bozuk, kusurlu, fire maliyetleri
v- Maliyet-Hacim-Kar Analizleri
vi- Bütçeler
vii- Önceden Saptanan Maliyetlere Dayanan Maliyet Sistemleri ve Fark Analizleri
viii- Esnek Bütçeleme
ix- Değişken ve Tam Maliyetleme Sistemlerinin Karşılaştırmalı olarak incelenmesi
x- Değişik Seçenekleri Zorunlu Kılan Kararlar
- Makine-Yenileme
- Mamul Karlılık Analizleri
- Bir mamulü imal edip etmeme kararları
- Fiyatlandırma kararları
- Özel bir siparişin kabul edilip edilmemesi kararı
- İmalata devam etme ya da satma kararı
C-DERSİN İŞLENME ESASLARI
Dersin işlenmesinde aktif eğitim metodu uygulanması hedeflenmektedir. Yüksek Lisans öğrencileri öğretim üyesinin hazırladığı senaryo çerçevesinde konuşarak, tartışarak farklı kaynaklardan yararlanarak eleştirir ve konu anlatımlarını yapar. Her öğrenci yukarıda belirtilen konuları gruplar halinde seçerek, kaynak araştırması yapar, konuyu özümseyerek bir rapor halinde hazırlar, derste sunuş yapar. Sunuş yapan öğrencilerin dışında kalan öğrenciler sunuş yapan öğrenciler kadar konuya hazırlanır, eleştirilerde ve katkılarda bulunur. Böylece sadece bilgiyi öğrenmekle kalmayıp, sorun çözme, yaratıcılık, ekip ruhu ve üretkenlik sağlanması hedeflenmektedir.
D- ÖĞRENCİ ÇALIŞMALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ
Yüksek Lisans öğrencileri dönem içerisindeki başarı durumu aşağıdaki ölçütler (*) dikkate alınarak değerlendirilir.
i-Derse devam …………………………..: % 10
ii-Ders anlatım ve rapor………………….: % 25
iii-Derse katkı …………………………….: % 15
iv-Ara sınav ve dönem sonu sınav notu…..: % 40
v-Çeviri ………………………………….: % 10
(*) Her bir ölçütün ağırlık derecesi (%) olarak karşısında belirtildiği şeklindedir.