Lee Iacocca Kimdir?
Derleyen: Dr. İhsan Erozan
Ford'un başına iki tane Henry Ford gelmiştir. Bunlardan birincisi yaptığı Model T serisi araçlarla otomobil sanayine öncü olan Henry Ford'dur. I. Henry Ford olarak ta nitelenen ve şirketin kurucusu olan Ford, kurduğu hareketli bant sistemi ile devrin üretim kalıplarını yıkmıştır. İkincisi de II. Henry Ford olarak bilinen I. Henry Ford'un torunu olan Ford'dur. İkisi de Ford'da yöneticilik yapmıştır ve ikisi de despot yöneticiliği ile tanınmıştır.
II. Henry Ford şirkette işler kötüye gidince işi Lee Iacocca'ya devretmiştir. Iacocca, elli altıda elli altı gibi bir sloganla 56 model Ford otoları ayda 56 dolar taksitle ve %20 daha ucuza piyasaya sunar ve hem stokları eritir hem de satış liderliğini yakalar. Bu işi yaparken kendi özgü yönetim yaklaşımlarını kullanır.
Iacocca, gençlere yönelik bir otomobil tasarlamanın zamanının geldiği düşünür ve riske girip 1964 yılında Mustang'i tanıtır. Bu otomobil çok tutulur ve Ford'u kâra geçirir. Ancak dedesi I. Ford gibi aksi ve despot olan II. Henry Ford Iacocca'nın bazı projelerine karşı çıkar ve işletmesinde tek söz sahibi kişinin kendisi olduğunu söyler, daha sonra Iacocca'yı işten kovar. Iacocca, o sıralarda Chrysler'den gelen teklifi kabul eder. Bu sırada Chrysler zor zamanlar geçiriyordu.
İnsanları coşkulu görmek istiyorum, çünkü destanları ancak coşkulu olanlar yazar. Coşkulular her engeli aşar. Coşku, gözünüze ışıltı verir, yürüyüşünüzü değiştirir, arzunuzu artırır ve yeni düşünceler üretmenizi sağlar. Coşkulu kişiler savaşçıdırlar, azimlidirler, kolay yıkılmazlar. Tüm gelişmelerin temelinde coşku yatar. Coşkulular başarırlar, coşkusuzlar mazeret ararlar.
Başarının gerçek sırrı coşkudur.
Walter Chrysler
Hemen işe koyulan Iacocca, güncel ürünler piyasaya sürer ve elindeki kârlı birimleri satarak federal finansal destek onayı alır. Ayrıca bir liderlik örneği göstererek normalde hiçbir yöneticinin yapmayacağı şeyler yapar: Yöneticileri de işin içine sokar, isteksiz yöneticileri işten çıkarır, hatta kendi maaşını 1 dolara bile indirir, işçilerle yemek yer, işçilerle dostça ilişkiler kurar. Böylece Iacocca işçilerin coşkusunu artırır, işçiler rakip çalışanlardan daha düşük ücretler alsa bile! Böylece Iacocca, Chrysler'i kurtarır ve Chrysler'in efsanevi lideri olur. 1980'lerin ortasında Iacocca halk kahramanı bile olur. 1992 yılında Chrysler'dan emekli olur.
Lee Iacocca: "Müşterileriniz değiştikçe, sunduklarınız da değişmeli". Bu görüşün ilk temsilcisi Alfred Sloan'dır. Sloan bu görüşüyle Henry Ford'u tahtından etmiştir.